Zalety i wady pracy w restauracji

Wysokie napiwki, elastyczne godziny pracy i kontakt z fantastycznymi ludźmi – tak większość z nas wyobraża sobie pracę w restauracji. Rzeczywistość maluje się jednak w nieco ciemniejszych barwach, a rotacja pracowników w lokalach gastronomicznych jest bardzo duża. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się pracy w restauracji. Wnioski mogą Was zaskoczyć.

 

PLUS – Możliwość spotykania znanych osób

 W restauracjach stołują się nie tylko zwykli Kowalscy. Praca w renomowanym lokalu to szansa na osobiste spotkanie z gwiazdami ekranu, muzyki i nauki. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że sławy przychodzą do restauracji dla przyjemności, a zadaniem obsługi jest zatroszczenie się o ich spokój i komfort.

 

PLUS – obycie w świecie

Każdy pracownik szanującej się restauracji szybko uczy się zasad prawdziwego savoir-vivre’u oraz sposobu prowadzenia kulturalnych rozmów z osobami z całego świata. Co więcej, orientuje się także w asortymencie luksusowych alkoholi, kaw czy cygar. To umiejętności, które inni zdobywają latami.

 

PLUS – możliwość szybkiego znalezienia zatrudnienia

Praca na części stanowisk w restauracji nie wymaga specjalnego wykształcenia ani umiejętności. Dzięki temu może dostać ją każdy, kto cechuje się wysoką kulturą osobistą i niezłą aparycją. Co więcej, rotacja zatrudnionych osób jest dość duża, a więc często łatwo znaleźć wakat.

 

PLUS i MINUS – Napiwki

Napiwki zawsze budzą wiele kontrowersji. Ich podział pomiędzy członkami załogi restauracji ustala manager. Mogą one w całości trafiać do kelnerów obsługujących konkretnych klientów, być dzielone proporcjonalnie pomiędzy wszystkich pracowników lub… trafiać do kieszeni właściciela.

 

MINUS – Godziny pracy

Praca w restauracji na cały etat to zwykle 5-6 dni w tygodniu po 10-12 godzin. Obsługa zobowiązana jest do pozostania na stanowiskach aż do czasu opuszczenia lokalu przez ostatniego gościa – w praktyce często oznacza to 2.00, a nawet 4.00 nad ranem.

 

MINUS – klienci, którzy nie płacą

 W każdej restauracji zdążają się goście, wychodzący chyłkiem bez uregulowania rachunku. Kto płaci za ich zamówienia? Kelnerzy muszą pokrywać je z własnej kieszeni.

 

MINUS – praca stojącą

 To jeden z największych minusów zatrudnienia w restauracji, który bywa niedostrzegany przez osoby z zewnątrz. Po 12 godzinach ciągłej obsługi klientów nogi odmawiają posłuszeństwa, a kręgosłup naprawdę daje się we znaki.

Dodano 3 lutego 2017 w Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to Top