Lemon Solutions logo
Szef kuchni przygotowuje jedzenie w kuchni.

Bistro. Nazwa zobowi膮zuje. Jak otworzy膰 dochodowe bistro?

Bistro. Nazwa zobowi膮zuje. Jak otworzy膰 bistro, kt贸re b臋dzie dochodowe?

Francja nie istnieje bez swojego bistro, to immanentny element francuskiego krajobrazu. Genialne po艂膮czenie restauracji z kawiarni膮, kt贸re zrobi艂o zawrotna karier臋 w 艣wiecie. Wsz臋dzie, niezale偶nie od szeroko艣ci geograficznej, znajdziemy adaptacje francuskiego pierwowzoru, bez kt贸rego nie mo偶e obej艣膰 si臋 偶adna wielkomiejska metropolia. Wiele os贸b zadaje sobie pytanie: „jak otworzy膰 bistro”?

Od czego zacz膮膰?

Czym bistro uwodzi swoich bywalc贸w? By膰 mo偶e tajemnica tkwi w domniemanym pochodzeniu tych lokali, kt贸re swoja nazw臋 zawdzi臋czaj膮 rosyjskim 偶o艂nierzom, kt贸rzy podczas okupacji Pary偶a w trakcie wojen napoleo艅skich, pokrzykiwali na opiesza艂ych kelner贸w „bystro, bystro” 偶膮daj膮c w ten spos贸b natychmiastowej obs艂ugi. Tak czy inaczej, bistro faktycznie kojarzy si臋 z kr贸tkim czasem realizacji zam贸wie艅, bezpretensjonalnym podej艣ciem do go艣ci, niez艂o偶onym menu, cz臋sto skre艣lonym na czarnej tablicy, oraz cenami, kt贸re nie wydrenuj膮 kieszeni go艣ci. Bistro jest przyjazne, podr臋czne i sprzyja tym wszystkim, kt贸rzy nie maja czasu i ochoty na zbyt d艂ugie celebrowanie posi艂ku. Bistro z za艂o偶enie jest dla wszystkich, zasada ta tak偶e dotyczy samych w艂a艣cicieli. Dlatego je艣li chcesz rozpocz膮膰 swoja przygod臋 z gastronomi膮, a brakuje ci do艣wiadczenia, zacznij od mniej skomplikowanego bistro, kt贸re jest znacznie 艂atwiejsze do opanowania i zarz膮dzania.

Jak otworzy膰 dochodowe bistro?

Bistro kojarz膮ce si臋 z wielkomiejskim pospiechem jest faktycznie skierowane do tych odbiorc贸w, kt贸rzy przed prac膮 lub w przerwie lunchowej chc膮 uzupe艂ni膰 pok艂ady energii 艂ykiem kawy lub ma艂ym co nieco, wa偶na jest wiec lokalizacja w pobli偶u biur, uczelni lub tez wi臋kszych osiedli. Wsz臋dzie tam gdzie 艂atwo wpa艣膰 przy okazji pokonywania codziennych szlak贸w. Oferta powinna tak偶e odzwierciedla膰 rytm dnia, od propozycji 艣niadaniowej po nieskomplikowanie menu obiadowo- lunchowe. Znakomicie sprawdzaj膮 si臋 tutaj oferty dnia z艂o偶one z malej przystawki, dania g艂贸wnego i deseru. Takie rozwi膮zania sprzyjaj膮 w艂a艣cicielowi w dobrym zarzadzaniu produktami, klienci za艣 mog膮 liczy膰 na zawsze 艣wie偶膮 ofert臋 skomponowan膮 z sezonowych sk艂adnik贸w. Marketing bistro jest tak偶e mniej formalny od presti偶owych restauracji. Nie znaczy to, 偶e komunikacja malej gastronomii jest mniej istotna. Wr臋cz przeciwnie, publikowanie codziennego lub cotygodniowego menu lunchowego jest nieodzownym elementem istnienia bistro. Dobrej jako艣ci zdj臋cia s膮 absolutnym must have, bez kt贸rych trudno b臋dzie przebi膰 si臋 z ofert膮. W艂a艣ciciele tego rodzaju gastronomii powinni rozwa偶y膰 tak偶e inwestycje w elektroniczny system zam贸wie艅, kt贸ry pozwoli艂by na opcje take away.

Podsumowanie

Wyb贸r sprawdzonej agencji marketingowej jest w艂a艣ciwym krokiem, kt贸ry szybko zaprocentuje. Kontakt z profesjonalistami od tworzenia wizerunku w sieci pozwala na stworzenie jednorodnego i sp贸jnego przekazu, z kt贸rym lokal gastronomiczny ma szanse na podb贸j rynku ju偶 nie jako jad艂odajnia ale rozpoznawalna marka.

Male bistro, wielkie mo偶liwo艣ci

Posiadaj膮ce imponuj膮c膮 tradycje bistro jest zadziwiaj膮co wsp贸艂czesna form膮 gastronomii, kt贸ra pozwala wybra膰 najbardziej optymalny profil. Daje pole zar贸wno do wprowadzania kreatywnych propozycji, jak i ho艂dowania bardziej tradycyjnym wzorom. Jest uk艂onem dla wszystkich foodies, kt贸rzy szukaj膮 innowacji i prostoty, a tak偶e dla wszystkich tych, kt贸rzy t臋skni膮 za babcin膮 kuchnia domow膮. Niezale偶nie, kt贸ra opcja zwyci臋偶y, bistro musi by膰 szybkie, dost臋pne i przyjazne. Spe艂nienie tych kryteri贸w tylko wtedy zapewni ma艂emu przedsi臋wzi臋ciu, sukces wielkich rozmiar贸w.

Chcesz wiedzie膰 wi臋cej o prowadzeniu bistro? Napisz do nas!

To jak
dzia艂amy razem?

Podziel si臋