Lemon Solutions logo
Grupa ludzi siedz膮cych wok贸艂 sto艂u z talerzami z jedzeniem.

Pomoc w otwarciu restauracji

Planujesz prowadzi膰 kawiarni臋? Chcesz za艂o偶y膰 restauracj臋? A mo偶e przej膮艂e艣 restauracj臋 po kim艣 i nie wiesz, co dalej? Musisz wiedzie膰, 偶e 60% lokali zamyka si臋 w ci膮gu pierwszych dw贸ch lat od ich otwarcia. Je艣li jeste艣 nowy w bran偶y, to z pewno艣ci膮 potrzebujesz pomocy. Do tego, by艣 prowadzi膰 dobrze funkcjonuj膮cy biznes w bran偶y gastronomicznej, nie wystarcz膮 dobre ch臋ci i 艣wietna kadra. Potrzeba jeszcze know-how. Oto artyku艂, w kt贸rym podpowiadamy sk膮d czerpa膰 pomoc w otwarciu restauracji.

Jaki masz pomys艂?

Podstaw膮 rozpocz臋cia dzia艂alno艣ci w bran偶y gastronomicznej jest odpowiedni model biznesowy. Nie wystarczy otworzy膰 restauracji lub kawiarni, zak艂adaj膮c, 偶e 鈥瀓ako艣 to b臋dzie鈥. Nie bez powodu 2/3 lokali upada w ci膮gu pierwszych dw贸ch lat od otwarcia. Konkurencja na rynku jest ogromna, a koronawirus dodatkowo mocno os艂abi艂 bran偶臋. Dlatego zanim nie otworzysz lokalu, przeprowad藕 symulacj臋 swoich mo偶liwo艣ci. Przede wszystkim zastan贸w si臋, w jakim stylu lokal chcesz otworzy膰. Wyznacz jego mocne strony oraz to, czym wyr贸偶ni si臋 na tle konkurencji, kt贸ra znajduje si臋 w okolicy i ma ju偶 grono oddanych klient贸w. Ponadto pomy艣l o aspektach technicznych 鈥 organizacji dostaw i serwowaniu jedzenia. Wa偶ne jest nie tylko to, by przyci膮gn膮膰 go艣ci do Twojego lokalu, ale tak偶e ich obs艂u偶y膰 z pe艂nym profesjonalizmem, tak by wr贸cili po wi臋cej. Pami臋taj, aby w bud偶ecie wyznaczy膰 miejsce na dzia艂ania marketingowe. Skuteczna promocja jest kosztowna, jednak bez niej nie spos贸b rozpocz膮膰 dzia艂alno艣ci lokalu gastronomicznego.

Kto jest Twoj膮 grup膮 docelow膮? W czym jeste艣 lepszy ni偶 inne konkurencyjne lokale?

W marketingu m贸wi si臋 cz臋sto o tym, 偶e je艣li co艣 jest adresowane do wszystkich, to tak naprawd臋 nie trafia do nikogo. Dlatego starannie przemy艣l profil dzia艂alno艣ci swojego lokalu i stw贸rz go tak, by przypad艂 do gustu Twoim przysz艂ym klientom. To jasne, 偶e inaczej b臋dzie wygl膮da艂a restauracja dla rodzin z dzie膰mi, a inaczej pub dla student贸w. Zastan贸w si臋 nad tym, jakie s膮 potrzeby i oczekiwania Twoich przysz艂ych go艣ci. Rodziny z dzie膰mi z pewno艣ci膮 ucieszy k膮cik dla maluch贸w, dzieci臋ca zastawa, przewijaki w toaletach i weekendowe animacje. Klienci bar贸w natomiast z pewno艣ci膮 szukaj膮 czego艣 innego. Jak pozna膰 potrzeby grupy docelowej? Na pocz膮tku wypisz na kart臋 to, co przyjdzie Ci na my艣l. Pami臋taj jednak o tym, 偶e Twoje wra偶ania nie musz膮 znajdowa膰 odzwierciedlenia w rzeczywisto艣ci. By by膰 bardziej obiektywnym stw贸rz persony, czyli wymy艣lonych go艣ci i szczeg贸艂owo opisz ich profile, uwzgl臋dniaj膮c: imi臋 i nazwisko, wiek, sytuacj臋 rodzinn膮, miejsce pracy, potrzeby, ambicje i oczekiwania. Dzi臋ki temu znalezienie klucza, pozwalaj膮cego przyci膮gn膮膰 go艣ci, stanie si臋 艂atwiejsze.

Czy jeste艣 w stanie przenie艣膰 cz臋艣膰 swojej dzia艂alno艣ci online?

Wszyscy mamy nadziej臋, 偶e za jaki艣 czas epidemia COVID w Polsce przejdzie do przesz艂o艣ci. Mimo to, planuj膮c otwarcie kawiarni lub restauracji, we藕 pod uwag臋 alternatywne formy dzia艂alno艣ci. Serwowanie potraw na wynos to zawsze dobry spos贸b na dodatkowy zarobek. Je艣li chcesz prowadzi膰 lokal w du偶ym mie艣cie, nie musisz inwestowa膰 we w艂asn膮 infrastruktur臋, powalaj膮c膮 na realizacj臋 dowoz贸w. Dobrym pomys艂em mo偶e by膰 podpisanie umowy z jednym ze znanych dostarczycieli da艅 na wynos. Wa偶ne, aby wszystko dobrze przekalkulowa膰 i sprawdzi膰 op艂acalno艣膰 takiej wsp贸艂pracy. Coraz popularniejsze staje si臋 r贸wnie偶 wprowadzenie mo偶liwo艣ci zam贸wie艅 on-line. To funkcjonalno艣膰, kt贸rej wdro偶enie nie jest skomplikowane, a pozwala wyj艣膰 naprzeciw oczekiwaniom klient贸w. To pomoc w otwarciu restauracji, a do tego odci膮偶a pracownik贸w lokalu, kt贸rzy po艣wi臋caj膮 mniej czasu na przyjmowanie zam贸wie艅.

Czy dysponujesz odpowiedni膮 kadr膮? Czy masz dobrego kucharza, barmana i managera, kt贸ry b臋dzie zarz膮dza艂 lokalem?

Atmosfera i dobra kuchnia to filary, na kt贸rych opiera si臋 dzia艂alno艣膰 gastronomiczna. Zanim nie otworzysz lokalu zastan贸w si臋, czy to na pewno odpowiedni moment. Podstaw膮 jest to, aby艣 m贸g艂 zatrudni膰 warto艣ciow膮 kadr臋. W restauracji b臋dzie to dobry kucharz (lub kucharze) oraz barman. Bardzo istotn膮 osob膮 jest r贸wnie偶 do艣wiadczony i kreatywny manager, kt贸ry b臋dzie potrafi艂 zorganizowa膰 funkcjonowanie restauracji, pocz膮wszy od u艂o偶enia menu, poprzez dostaw臋 towar贸w, a偶 po zarz膮dzanie kadr膮.

Czy wiesz, jak wa偶na jest inwestycja w marketing? Czy potrzebujesz pomoc w otwarciu restauracji?

Marketing to aspekt cz臋sto niedoceniany przez w艂a艣cicieli restauracji. Szkoda, poniewa偶 odpowiednio prowadzona promocja nie tylko jest doskona艂ym motorem nap臋dowym na pocz膮tku dzia艂alno艣ci, ale tak偶e pozwala wielokrotnie podnie艣膰 zyski. Skuteczny marketing dla bran偶y gastronomicznej to przede wszystkim media spo艂eczno艣ciowe, w kt贸rych prowadzone s膮 profile oraz kampanie marketingowe. Warto r贸wnie偶 zainwestowa膰 w promocj臋 Google Ads, a tak偶e w lokalnych mediach. Mo偶liwo艣ci jest naprawd臋 du偶o. Dobrze przeprowadzona kampania marketingowa zwraca si臋 kilkukrotnie.

Gdzie skorzysta膰 z pomocy w otwarciu restauracji? Gdzie szuka膰 wsparcia, gdy przej膮艂e艣 restauracj臋 po kim艣 i nie wiesz, co dalej? Je艣li nie masz do艣wiadczenia w prowadzaniu biznesu w bran偶y gastronomicznej, przyda Ci si臋 pomoc w otwarciu restauracji. Warto zg艂osi膰 si臋 po ni膮 do firm s艂u偶膮cych doradztwem biznesowym, takich jak Lemon Solutions.

Zapraszamy do kontaktu!

To jak
dzia艂amy razem?

Podziel si臋

Kategorie

Tagi

Obserwuj mnie