Lemon Solutions logo
Z┼éota rybka wyskakuj─ůca ze szklanki wody.

Wa┼╝na unikatowa cecha restauracji

Codziennie w Polsce dzia┼éalno┼Ť─ç rozpoczyna kilka restauracji. Wi─Ökszo┼Ť─ç z nich szybko upada, niekt├│re jednak staj─ů si─Ö strza┼éem w dziesi─ůtk─Ö i w kr├│tkim czasie zdobywaj─ů szereg zadowolonych go┼Ťci. Na ich sukces sk┼éada si─Ö wiele czynnik├│w. Jest jednak jeden, kt├│ry zdecydowanie wyr├│┼╝nia si─Ö na tle pozosta┼éych ÔÇô oryginalno┼Ť─ç.

Unikalno┼Ť─ç ÔÇô jeden z najwa┼╝niejszych element├│w w marketingu dla gastronomii

Efektywne zareklamowanie restauracji nie jest proste. Konkurencja na rynku jest ogromna i w┼éa┼Ťciciele lokali wpadaj─ů na coraz to nowe pomys┼éy, kt├│re pozwol─ů prze┼Ťcign─ů─ç konkurencj─Ö. Nie warto jednak rywalizowa─ç tylko cen─ů i jako┼Ťci─ů. Jedn─ů z podstaw marketingu dla gastronomii jest znalezienie i wypromowanie unikalnej cechy restauracji. Dlatego, jeszcze zanim nie zdecydujesz si─Ö na otwarcie lokalu, zastan├│w si─Ö, czym b─Ödzie si─Ö on wyr├│┼╝nia┼é od konkurencji. Pami─Ötaj, ┼╝e musi by─ç to co┼Ť, co pozytywnie odr├│┼╝ni restauracj─Ö od innych, podobnych miejsc. Co┼Ť, przez co wzro┼Ťnie jej atrakcyjno┼Ť─ç w oczach klient├│w.

Zastanawiasz si─Ö, czym mo┼╝esz si─Ö wyr├│┼╝nia─ç?

Propozycji jest wiele, a im bardziej charakterystyczny element stanie si─Ö osi─ů budowania wizerunku oraz reklamy dla restauracji, tym lepiej. Mo┼╝e by─ç to cho─çby cecha zwi─ůzana z jego dobrym lub wyj─ůtkowym po┼éo┼╝eniem (restauracja na dachu, lokal w zabytkowym wn─Ötrzu), charakterystyczn─ů atmosfer─ů (wystr├│j w rockowym stylu, jedzenie potraw po ciemku), rodzajem kuchni (kuchnia gruzi┼äska, kuchnia staropolska) lub sposobem przyrz─ůdzania czy podawania potraw (kuchnia molekularna czy miejsca, w kt├│rych gotuj─ů go┼Ťcie restauracji).

Uwa┼╝aj przy tym, aby nie popa┼Ť─ç w bana┼é. Informacje o tym, ┼╝e kucharz gotuje smakowicie, potrawy przygotowywane s─ů z najwy┼╝szej jako┼Ťci, sezonowych produkt├│w a lokal jest otwarty a┼╝ do ostatniego go┼Ťcia s─ů wa┼╝ne, jednak nie mog─ů sta─ç si─Ö elementem wyr├│┼╝niaj─ůcym. Dlaczego? Poniewa┼╝ s─ů to cechy, kt├│rymi promuje si─Ö wi─Ökszo┼Ť─ç restauracji.

Jak opracowa─ç dobr─ů strategi─Ö rozwoju marki?

Kiedy znajdziesz cech─Ö wyr├│┼╝niaj─ůc─ů restauracj─Ö, zbuduj na niej potencja┼é swojej marki. Zadbaj o to, aby wypromowa─ç j─ů na stronie www oraz w mediach spo┼éeczno┼Ťciowych, tak aby to w┼éa┼Ťnie z ni─ů kojarzyli lokal twoi klienci. Zatroszcz si─Ö tak┼╝e o to, aby nawi─ůzania to tego wyr├│┼╝niaj─ůcego elementu znalaz┼éy si─Ö w projektach graficznych (logo, ulotki, nadruki na uniformach pracownik├│w), nacisku na ekologi─Ö (np. ekologiczne s┼éomki do napoj├│w StrefaWolnaOdPlastiku.pl) oraz gad┼╝etach reklamowych dla restauracji ÔÇô dzi─Öki temu umocnisz jej wizerunek. Wa┼╝ne, aby strategia rozwoju marki by┼éa sp├│jna. Dlatego, je┼Ťli nie masz smyka┼éki do marketingu, jej opracowanie powierz specjalistom ┼Ťwiadcz─ůcym us┼éugi marketingowe dedykowane dla gastronomii. Taka inwestycja zwr├│ci si─Ö z nawi─ůzk─ů ÔÇô sprawi, ┼╝e znacznie zwi─Ökszysz swoje szanse na sukces.

To jak
działamy razem?

Podziel si─Ö

Kategorie

Tagi

Obserwuj mnie