Wysokie napiwki, elastyczne godziny pracy i kontakt z fantastycznymi ludźmi – tak większość z nas wyobraża sobie pracę w restauracji. Rzeczywistość maluje się jednak w nieco ciemniejszych barwach, a rotacja pracowników w lokalach gastronomicznych jest bardzo duża. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się pracy w restauracji. Wnioski mogą Was zaskoczyć. Dlatego dzisiaj omawiamy: zalety i wady pracy w restauracji.
PLUS – Możliwość spotykania znanych osób
W restauracjach stołują się nie tylko zwykli Kowalscy. Praca w renomowanym lokalu to szansa na osobiste spotkanie z gwiazdami ekranu, muzyki i nauki, ale trzeba jednak przy tym pamiętać, że sławy przychodzą do restauracji dla przyjemności, więc zadaniem obsługi jest zatroszczenie się o ich spokój i komfort.
PLUS – obycie w świecie
Każdy pracownik szanującej się restauracji szybko uczy się zasad prawdziwego savoir-vivre’u oraz sposobu prowadzenia kulturalnych rozmów z osobami z całego świata. Co więcej, orientuje się także w menu luksusowych alkoholi, kaw czy cygar. To umiejętności, które inni zdobywają latami.
PLUS – możliwość szybkiego znalezienia zatrudnienia
Praca na części stanowisk w restauracji nie wymaga specjalnego wykształcenia ani umiejętności. Dzięki temu może dostać ją każdy, kto cechuje się wysoką kulturą osobistą i niezłą aparycją. Co więcej, rotacja zatrudnionych osób jest dość duża, a więc często łatwo znaleźć wakat.
PLUS i MINUS – Napiwki
Napiwki zawsze budzą wiele kontrowersji, a ich podział pomiędzy członkami załogi restauracji ustala manager. Mogą one w całości trafiać do kelnerów obsługujących konkretnych klientów, lub być dzielone proporcjonalnie pomiędzy wszystkich pracowników lub… trafiać do kieszeni właściciela.
MINUS – Godziny pracy
Praca w restauracji na cały etat to zwykle 5-6 dni w tygodniu po 10-12 godzin. Obsługa zobowiązana jest do pozostania na stanowiskach aż do czasu opuszczenia lokalu przez ostatniego gościa – w praktyce często oznacza to 2.00, a nawet 4.00 nad ranem.
MINUS – goście, którzy nie płacą
W każdej restauracji zdążają się goście, wychodzący chyłkiem bez uregulowania rachunku, a kto płaci za ich zamówienia? Kelnerzy muszą pokrywać je z własnej kieszeni.
MINUS – praca stojąca
To jeden z największych minusów zatrudnienia w restauracji, który bywa niedostrzegany przez osoby z zewnątrz. Po 12 godzinach ciągłej obsługi klientów nogi odmawiają posłuszeństwa, więc kręgosłup naprawdę daje się we znaki.
Mamy nadzieję, że pomogło to Wam zrozumieć obiektywnie jakie są zalety i wady pracy w restauracji.
Jeśli potrzebujesz pomocy w prowadzeniu marketingu Twojego lokalu – napisz do nas! Chętnie pomożemy.
Formularz kontaktowy
Comments are closed.