Lemon Solutions logo
Kobieta promuj─ůca restauracj─Ö poprzez nalewanie czerwonego wina do kieliszka w marketingu w mediach spo┼éeczno┼Ťciowych.

Zalety i wady pracy w restauracji

Du┼╝e napiwki, godziny pracy dostosowane do potrzeb oraz spotkania z niezwyk┼éymi osobami ÔÇô to przedstawienie pracy w gastronomii, kt├│re wielu z nas ma w g┼éowie. Jednak┼╝e, realia cz─Östo okazuj─ů si─Ö by─ç mniej r├│┼╝owe, a zmienno┼Ť─ç zatrudnienia w tego typu miejscach jest wysoka. Zdecydowali┼Ťmy si─Ö dok┼éadniej zbada─ç, jak to jest pracowa─ç w restauracji. Odkrycia mog─ů Was zdumie─ç. W zwi─ůzku z tym, dzi┼Ť zajmiemy si─Ö analiz─ů plus├│w i minus├│w zwi─ůzanych z zatrudnieniem w sektorze gastronomicznym.

Zalety i wady pracy w restauracji

Plusy pracy w restauracji

Praca w restauracji mo┼╝e by─ç niezwykle satysfakcjonuj─ůca i dynamiczna, oferuj─ůc szereg korzy┼Ťci, kt├│re wykraczaj─ů poza zwyk┼éy zarobek. Poni┼╝ej lista plus├│w, kt├│re s─ů niew─ůtpliwymi atutami pracy w restauracji.

Plus 1. Mo┼╝liwo┼Ť─ç spotykania znanych os├│b

W restauracjach sto┼éuj─ů si─Ö nie tylko zwykli Kowalscy. Praca w renomowanym lokalu to szansa na osobiste spotkanie z gwiazdami ekranu, muzyki i nauki, ale trzeba jednak przy tym pami─Öta─ç, ┼╝e s┼éawy przychodz─ů do restauracji dla przyjemno┼Ťci, wi─Öc zadaniem obs┼éugi jest zatroszczenie si─Ö o ich spok├│j i komfort. Zgadza si─Ö, praca w restauracjach, szczeg├│lnie tych renomowanych i po┼éo┼╝onych w strategicznych, cz─Östo luksusowych miejscach, mo┼╝e cz─Östo oznacza─ç kontakt z osobami publicznymi, takimi jak aktorzy, muzycy, naukowcy czy znani sportowcy. Tego typu go┼Ťcie cz─Östo szukaj─ů w restauracji nie tylko kulinarnych dozna┼ä, ale r├│wnie┼╝ prywatno┼Ťci i odpoczynku od ┼Ťwiat┼éa reflektor├│w. Obs┼éuga musi wi─Öc podej┼Ť─ç do takich go┼Ťci z szczeg├│ln─ů uwag─ů, zapewniaj─ůc im komfort oraz spe┼éniaj─ůc ich oczekiwania, a jednocze┼Ťnie zapewni─ç im poziom prywatno┼Ťci, kt├│rego potrzebuj─ů.

 

Plus 2. Obycie w ┼Ťwiecie

Ka┼╝dy pracownik szanuj─ůcej si─Ö restauracji szybko uczy si─Ö zasad prawdziwego savoir-vivreÔÇÖu oraz sposobu prowadzenia kulturalnych rozm├│w z osobami z ca┼éego ┼Ťwiata. Co wi─Öcej, orientuje si─Ö tak┼╝e w menu luksusowych alkoholi, kaw czy cygar. To umiej─Ötno┼Ťci, kt├│re inni zdobywaj─ů latami. Rzeczywi┼Ťcie, pracownicy wysokiej klasy restauracji cz─Östo maj─ů wieloaspektow─ů wiedz─Ö i szereg umiej─Ötno┼Ťci, kt├│re s─ů kluczowe w zapewnianiu klientom niezapomnianych wra┼╝e┼ä kulinarnych oraz wysokiego standardu obs┼éugi. To, co odr├│┼╝nia te restauracje, to nie tylko jako┼Ť─ç serwowanych potraw, ale r├│wnie┼╝ profesjonalizm i kultura osobista pracownik├│w.┬á

Szklanka whisky i cygaro

Plus 3. Mo┼╝liwo┼Ť─ç szybkiego znalezienia zatrudnienia

Praca na cz─Ö┼Ťci stanowisk w restauracji nie wymaga specjalnego wykszta┼écenia ani umiej─Ötno┼Ťci. Dzi─Öki temu mo┼╝e dosta─ç j─ů ka┼╝dy, kto cechuje si─Ö wysok─ů kultur─ů osobist─ů i niez┼é─ů aparycj─ů. Co wi─Öcej, rotacja zatrudnionych os├│b jest do┼Ť─ç du┼╝a, a wi─Öc cz─Östo ┼éatwo znale┼║─ç wakat. Masz absolutnie racj─Ö. Praca w restauracji wysokiej klasy wymaga nie tylko znakomitych umiej─Ötno┼Ťci kulinarnych czy serwisowych, ale tak┼╝e g┼é─Öbokiej wiedzy na temat etykiety, kultury rozm├│w oraz zrozumienia i szacunku dla r├│┼╝norodno┼Ťci kulturowej. Osoby pracuj─ůce w takich miejscach musz─ů by─ç przygotowane do obs┼éugi klient├│w z r├│┼╝nych stron ┼Ťwiata, co oznacza znajomo┼Ť─ç przynajmniej podstawowych zwyczaj├│w i oczekiwa┼ä kulturalnych.

Znajomo┼Ť─ç menu luksusowych alkoholi, kaw czy cygar jest r├│wnie┼╝ kluczow─ů umiej─Ötno┼Ťci─ů. Klienci oczekuj─ů, ┼╝e pracownicy b─Öd─ů mogli doradzi─ç im w wyborze najlepszego trunku do posi┼éku, opisa─ç charakterystyk─Ö danych alkoholi, a tak┼╝e wiedzie─ç, jak prawid┼éowo serwowa─ç i prezentowa─ç te produkty. To wymaga nie tylko wiedzy teoretycznej, ale r├│wnie┼╝ do┼Ťwiadczenia i wyczucia.

Dodatkowo, zrozumienie i praktykowanie savoir-vivre’u w restauracji to nie tylko umiej─Ötno┼Ť─ç prowadzenia rozm├│w i znajomo┼Ť─ç protoko┼éu, ale tak┼╝e umiej─Ötno┼Ť─ç obserwacji i rozpoznawania subtelnych sygna┼é├│w wysy┼éanych przez go┼Ťci, co pozwala na dostosowywanie poziomu interakcji i serwisu do indywidualnych potrzeb i oczekiwa┼ä.
Takie umiej─Ötno┼Ťci cz─Östo s─ů rzeczywi┼Ťcie zdobywane i szlifowane przez lata, przez co pracownicy restauracji wysokiej klasy staj─ů si─Ö nie tylko ekspertami w swoich dziedzinach, ale prawdziwymi ambasadorami kultury go┼Ťcinno┼Ťci.┬á

Wady pracy kelnera

Zarazem plus i minus pracy w restauracji – napiwki

Napiwki zawsze budz─ů wiele kontrowersji, a ich podzia┼é pomi─Ödzy cz┼éonkami za┼éogi restauracji ustala manager. Mog─ů one w ca┼éo┼Ťci trafia─ç do kelner├│w obs┼éuguj─ůcych konkretnych klient├│w, lub by─ç dzielone proporcjonalnie pomi─Ödzy wszystkich pracownik├│w lubÔÇŽ trafia─ç do kieszeni w┼éa┼Ťciciela. System napiwk├│w rzeczywi┼Ťcie budzi wiele kontrowersji i w zale┼╝no┼Ťci od kraju, kultury, a nawet konkretnej restauracji, obowi─ůzuj─ů r├│┼╝ne zasady dotycz─ůce ich dystrybucji. W wielu miejscach napiwki s─ů kluczowym elementem wynagrodzenia pracownik├│w s┼éu┼╝by, takich jak kelnerzy, oraz cz─Östo s─ů dzielone z innymi pracownikami restauracji, takimi jak kucharze czy zmywacze.
Istniej─ů r├│┼╝ne systemy dzielenia napiwk├│w:

  1. Ca┼éo┼Ť─ç dla obs┼éuguj─ůcego kelnera ÔÇô w tym wypadku kelner, kt├│ry obs┼éu┼╝y┼é danego klienta, otrzymuje ca┼éy napiwek. Ten system mo┼╝e motywowa─ç do lepszej obs┼éugi, ale r├│wnie┼╝ mo┼╝e prowadzi─ç do nier├│wno┼Ťci mi─Ödzy pracownikami, je┼Ťli nie wszyscy maj─ů tak─ů sam─ů szans─Ö na obs┼éug─Ö klient├│w (np. ze wzgl─Ödu na zmiany godzinowe lub lokalizacj─Ö stolika).
  2. Pula dzielona ÔÇô tutaj napiwki s─ů zbierane do wsp├│lnej puli, a nast─Öpnie dzielone mi─Ödzy wszystkich pracownik├│w (lub wszystkich pracownik├│w bezpo┼Ťrednio obs┼éuguj─ůcych klient├│w) wed┼éug ustalonych kryteri├│w, takich jak liczba przepracowanych godzin. System ten ma na celu promowanie pracy zespo┼éowej i sprawiedliwsze roz┼éo┼╝enie napiwk├│w.
  3. Hybrydowy ÔÇô w niekt├│rych miejscach stosuje si─Ö system mieszany, w ramach kt├│rego cz─Ö┼Ť─ç napiwku trafia bezpo┼Ťrednio do kelnera obs┼éuguj─ůcego klienta, a cz─Ö┼Ť─ç jest dzielona pomi─Ödzy pozosta┼éych pracownik├│w.
  4. Zdarza si─Ö, ┼╝e napiwki mog─ů trafia─ç do kieszeni w┼éa┼Ťciciela restauracji, co w wielu miejscach jest niezgodne z prawem lub uwa┼╝ane za nieetyczne, zw┼éaszcza je┼Ťli nie s─ů one wliczane do wynagrodzenia pracownik├│w, kt├│rzy rzeczywi┼Ťcie przyczyniaj─ů si─Ö do obs┼éugi klienta. Z tego powodu w niekt├│rych krajach obowi─ůzuj─ů bardzo rygorystyczne zasady dotycz─ůce obchodzenia si─Ö z napiwkami, a przejrzysto┼Ť─ç w ich

 

Czas na minusy pracy w restauracji

Minus 1. Godziny pracy

Praca w restauracji na ca┼éy etat to zwykle 5-6 dni w tygodniu po 10-12 godzin. Obs┼éuga zobowi─ůzana jest do pozostania na stanowiskach a┼╝ do czasu opuszczenia lokalu przez ostatniego go┼Ťcia ÔÇô w praktyce cz─Östo oznacza to 2.00, a nawet 4.00 nad ranem. Praca w restauracji na pe┼ény etat mo┼╝e by─ç niezwykle wymagaj─ůca zar├│wno fizycznie, jak i psychicznie. Zatrudnienie na takim stanowisku cz─Östo oznacza d┼éugie godziny pracy, kt├│re rozci─ůgaj─ů si─Ö p├│┼║no w noc, zw┼éaszcza w przypadku restauracji, kt├│re s─ů otwarte do p├│┼║nych godzin nocnych lub ca┼é─ů dob─Ö.
Poni┼╝ej przedstawiam kilka aspekt├│w pracy na pe┼éen etat w restauracji, kt├│re warto wzi─ů─ç pod uwag─Ö.

  1. D┼éugie godziny pracy: Praca po 10-12 godzin dziennie przez 5-6 dni w tygodniu jest typowa dla bran┼╝y gastronomicznej. D┼éugie zmiany mog─ů by─ç m─Öcz─ůce i wymaga─ç du┼╝ego zaanga┼╝owania oraz po┼Ťwi─Öcenia czasu prywatnego.
  2. Zmienna godzina zako┼äczenia pracy: Fakt, ┼╝e czas pracy cz─Östo zale┼╝y od tego, kiedy ostatni go┼Ť─ç opu┼Ťci lokal, wprowadza element niepewno┼Ťci do planowania osobistego czasu. Mo┼╝e to utrudnia─ç utrzymanie r├│wnowagi mi─Ödzy ┼╝yciem zawodowym a prywatnym.
  3. Fizycznie i emocjonalnie wymagaj─ůca praca: Praca w restauracji wymaga nie tylko stania na nogach przez wiele godzin, ale tak┼╝e radzenia sobie ze stresem, szybkim tempem pracy oraz bezpo┼Ťredni─ů obs┼éug─ů klienta, kt├│ra niesie ze sob─ů w┼éasne wyzwania interpersonalne.
  4. Poruszanie si─Ö w zespole: Sukces restauracji zale┼╝y od wsp├│┼épracy mi─Ödzy wszystkimi cz┼éonkami zespo┼éu, od kucharzy po personel serwisowy. Wsp├│┼épraca i umiej─Ötno┼Ť─ç pracy w zespole s─ů kluczowe dla zapewnienia wysokiej jako┼Ťci obs┼éugi.
  5. R├│┼╝norodno┼Ť─ç zada┼ä: Praca w restauracji mo┼╝e oferowa─ç r├│┼╝norodno┼Ť─ç zada┼ä, od bezpo┼Ťredniej obs┼éugi klient├│w, przez przygotowywanie napoj├│w, do pomocy w kuchni. Jest to szansa na rozwijanie wielu umiej─Ötno┼Ťci.
  6. Mo┼╝liwo┼Ťci rozwoju: Dla zdeterminowanych os├│b bran┼╝a gastronomiczna mo┼╝e oferowa─ç ┼Ťcie┼╝ki rozwoju kariery.

 

Minus 2. Go┼Ťcie, kt├│rzy nie p┼éac─ů

W ka┼╝dej restauracji zd─ů┼╝aj─ů si─Ö go┼Ťcie, wychodz─ůcy chy┼ékiem bez uregulowania rachunku, a kto p┼éaci za ich zam├│wienia? Kelnerzy musz─ů pokrywa─ç je z w┼éasnej kieszeni. Praktyka obci─ů┼╝ania kelner├│w kosztami rachunk├│w niesp┼éaconych przez go┼Ťci r├│┼╝ni si─Ö w zale┼╝no┼Ťci od kraju i konkretnej polityki restauracji; jednak w wielu miejscach, szczeg├│lnie w krajach z silnie rozwini─Ötymi prawami pracowniczymi, jest to nielegalne lub silnie ograniczone. Podstawowym za┼éo┼╝eniem jest, ┼╝e pracownik nie powinien ponosi─ç konsekwencji strat biznesowych, kt├│re s─ů poza jego kontrol─ů.

  1. Praktyka w r├│┼╝nych krajach: W niekt├│rych krajach, takich jak Polska, praktyka ta jest niezgodna z prawem pracy. Kodeks Pracy jasno okre┼Ťla, ┼╝e ryzyko dzia┼éalno┼Ťci gospodarczej ponosi pracodawca, a nie pracownik. W USA, Fair Labor Standards Act (FLSA) ogranicza mo┼╝liwo┼Ťci odliczania strat od wynagrodzenia pracownik├│w do takiego stopnia, ┼╝e nie mo┼╝e to spowodowa─ç spadku ich wynagrodzenia poni┼╝ej minimalnej p┼éacy.
  2. Odpowiedzialno┼Ť─ç pracodawcy: Generalnie, w wielu jurysdykcjach, pracodawcy maj─ů obowi─ůzek ponoszenia koszt├│w dzia┼éalno┼Ťci, kt├│re obejmuj─ů r├│wnie┼╝ straty z tytu┼éu niezap┼éaconych rachunk├│w. Argumentacja za tym, jak wymienione powy┼╝ej, opiera si─Ö na idei, ┼╝e pracownicy nie powinni ponosi─ç ryzyka zwi─ůzanego z prowadzeniem biznesu.
  3. Kwestie etyczne i moralne: Nawet je┼Ťli w niekt├│rych miejscach pracodawcy mog─ů prawnie zmusza─ç pracownik├│w do pokrywania niezap┼éaconych rachunk├│w, taka praktyka jest cz─Östo uznawana za nieetyczn─ů. Wymaganie od pracownik├│w pokrywania tych strat narusza podstawow─ů zasad─Ö sprawiedliwo┼Ťci, poniewa┼╝ przenosi na nich wielko┼Ť─ç strat, kt├│re normalnie powinny by─ç absorbowane przez przedsi─Öbiorstwo.
  4. Zabezpieczenia: Restauracje i inne lokale mog─ů stosowa─ç r├│┼╝ne metody, aby zabezpieczy─ç si─Ö przed stratami wynikaj─ůcymi z niesp┼éaconych rachunk├│w, takie jak zaliczki za grupowe rezerwacje, monitorowanie go┼Ťci przez personel, czy system rezerwacji.

 

Minus 3. Praca stoj─ůca

To jeden z najwi─Ökszych minus├│w zatrudnienia w restauracji, kt├│ry bywa niedostrzegany przez osoby z zewn─ůtrz. Po 12 godzinach ci─ůg┼éej obs┼éugi klient├│w nogi odmawiaj─ů pos┼éusze┼ästwa, wi─Öc kr─Ögos┼éup naprawd─Ö daje si─Ö we znaki. Praca w restauracji mo┼╝e by─ç rzeczywi┼Ťcie bardzo wymagaj─ůca fizycznie, zw┼éaszcza je┼Ťli wi─ů┼╝e si─Ö z d┼éugotrwa┼éym staniem lub chodzeniem, noszeniem ci─Ö┼╝kich tac czy wykonywaniem innych czynno┼Ťci wymagaj─ůcych ci─ůg┼éego ruchu. D┼éugie godziny pracy na nogach bez odpowiedniej przerwy mog─ů prowadzi─ç do problem├│w z kr─Ögos┼éupem, b├│l├│w st├│p, a tak┼╝e innych dolegliwo┼Ťci zwi─ůzanych z przeci─ů┼╝eniem.

To, co mog┼éoby pom├│c osobom pracuj─ůcym w tej bran┼╝y, to inwestycja w dobrej jako┼Ťci obuwie zaprojektowane do d┼éugotrwa┼éego stania, regularne przerwy na rozci─ůganie oraz ewentualnie korzystanie z mat przeciwzm─Öczno┼Ťciowych, je┼Ťli to mo┼╝liwe. Ponadto, bardzo wa┼╝na jest w┼éa┼Ťciwa postawa cia┼éa podczas pracy, co mo┼╝e pom├│c zmniejszy─ç obci─ů┼╝enie kr─Ögos┼éupa. Niestety, ze wzgl─Ödu na specyfik─Ö bran┼╝y gastronomicznej, nie zawsze jest mo┼╝liwo┼Ť─ç, aby dostosowa─ç warunki pracy do potrzeb pracownik├│w, co stanowi jeden z powa┼╝nych minus├│w tego zawodu.

Podsumowanie

Mamy nadziej─Ö, ┼╝e pomog┼éo to Wam zrozumie─ç obiektywnie jakie s─ů zalety i wady pracy w restauracji.

Zalety i wady pracy barmana

Plusy i minusy pracy w restauracji – FAQ

Q: Jakie s─ů g┼é├│wne zalety pracy w restauracji?

A: G┼é├│wnymi zaletami pracy w restauracji jest mo┼╝liwo┼Ť─ç zdobycia do┼Ťwiadczenia w bran┼╝y gastronomicznej, nawi─ůzania nowych kontakt├│w zawodowych oraz rozwoju umiej─Ötno┼Ťci interpersonalnych dzi─Öki sta┼éemu kontaktowi z lud┼║mi. Praca ta mo┼╝e by─ç r├│wnie┼╝ doskona┼é─ů szans─ů na dorobienie, szczeg├│lnie dla student├│w.

Q: Czy praca w gastronomii jest fizycznie wymagaj─ůca?

A: Tak, praca w gastronomii, mo┼╝e by─ç fizycznie wymagaj─ůca. Pracownicy musz─ů cz─Östo sta─ç przez d┼éugie godziny, szybko si─Ö porusza─ç, a czasem d┼║wiga─ç ci─Ö┼╝kie obiekty, takie jak skrzynie z napojami czy du┼╝e talerze z jedzeniem.

Q: Jakie s─ů potencjalne wady pracy kelnera restauracji?

A: Pracuj─ůc jako kelner, mo┼╝na si─Ö spotka─ç z kilkoma wadami pracy w gastronomii, takimi jak stres zwi─ůzany z szybkim tempem pracy, prac─ů w godzinach nocnych czy w weekendy, a tak┼╝e trudno┼Ťciami w budowaniu d┼éugotrwa┼éej kariery w tej bran┼╝y.

Q: Czy praca w kuchni restauracji oferuje szanse na rozw├│j zawodowy?

A: Tak, praca w kuchni restauracji daje szereg mo┼╝liwo┼Ťci na rozw├│j zawodowy. Pozwala zdoby─ç wiedz─Ö o szerokim spektrum technik kulinarnych, poprawi─ç zdolno┼Ťci organizacyjne i zarz─ůdcze, a tak┼╝e otwiera drog─Ö do awansu na stanowiska takie jak szef kuchni.

Q: Dla kogo praca w bran┼╝y gastronomicznej jest szczeg├│lnie polecana?

A: Praca w gastronomii jest szczeg├│lnie polecana dla os├│b, kt├│re lubi─ů pracowa─ç z lud┼║mi, s─ů cierpliwe, maj─ů oporno┼Ť─ç na stres oraz szybko adaptuj─ů si─Ö do zmieniaj─ůcych si─Ö warunk├│w pracy. Szczeg├│lnie korzystna mo┼╝e by─ç dla student├│w oraz os├│b szukaj─ůcych elastyczno┼Ťci godzin pracy.

Q: Jak wygl─ůda zarobek w gastronomii, np. za prac─Ö kelnera?

A: Zarobki w gastronomii, w tym za prac─Ö kelnera, mog─ů si─Ö r├│┼╝ni─ç w zale┼╝no┼Ťci od wielu czynnik├│w, jak do┼Ťwiadczenie, godziny pracy oraz lokalizacja restauracji. Warto doda─ç, ┼╝e opr├│cz podstawowego wynagrodzenia, kelnerzy cz─Östo otrzymuj─ů napiwki, co mo┼╝e znacz─ůco zwi─Ökszy─ç ich zarobki.

Q: Jakie cechy powinna posiada─ç osoba chc─ůca pracowa─ç jako barman?

A: Osoba chc─ůca pracowa─ç jako barman powinna wykazywa─ç si─Ö doskona┼éym kontaktem z klientem, cierpliwo┼Ťci─ů, umiej─Ötno┼Ťci─ů pracy w zespole, kreatywno┼Ťci─ů oraz odporno┼Ťci─ů na stres. Wiedza na temat r├│┼╝norodnych przepis├│w na koktajle oraz do┼Ťwiadczenie w bran┼╝y gastronomicznej b─Öd─ů dodatkowymi atutami.

Q: Czy praca w restauracji wymaga do┼Ťwiadczenia?

A: Chocia┼╝ do┼Ťwiadczenie w pracy w restauracji jest zdecydowanie mile widziane przez pracodawc├│w, to oferuje r├│wnie┼╝ stanowiska dla os├│b bez do┼Ťwiadczenia w bran┼╝y gastronomicznej. Firma cz─Östo zapewnia szkolenia, co sprawia, ┼╝e praca ta jest dost─Öpna dla szerokiego grona kandydat├│w.

To jak
działamy razem?

Podziel si─Ö