Lemon Solutions logo
R臋ka biznesmena si臋gaj膮ca po drewniane domino.

Bran偶a gastronomiczna w dobie pandemii. Jak przetrwa膰 kryzys w restauracji?

Bran偶a gastronomiczna mocno odczu艂a pierwsz膮 fal臋 pandemii. Wszyscy mieli艣my nadziej臋, 偶e wystarczy przetrwa膰 kilka trudnych miesi臋cy po to, by dzia艂anie lokali wr贸ci艂o do normy. Druga fala pandemii wywo艂a艂a dalece gorsze skutki. Restauracje i bary s膮 zamkni臋te ju偶 od kilku tygodniu. Wiele z nich og艂osi艂o upad艂o艣膰, a mn贸stwo przedsi臋biorc贸w jest na skraju wyp艂acalno艣ci. S膮 jednak te偶 lokale, kt贸rym udaje si臋 przetrwa膰 w trudnym czasie. Co zrobi膰, by mo偶liwe zmniejszy膰 efekty kryzysu? Przede wszystkim zmie艅 my艣lenie.

Ograniczenia wprowadzone przez rz膮d w dobie pandemii pozwalaj膮 serwowa膰 jedynie dania na wynos i na dow贸z. To zupe艂nie nowa sytuacja, kt贸ra dla wielu restaurator贸w sta艂a si臋 prawdziwym wyzwaniem. Do tego, by utrzyma膰 si臋 na rynku nie wystarczy odbiera膰 telefon贸w i wydawa膰 posi艂k贸w przez drzwi. Przede wszystkim trzeba zrozumie膰, 偶e prowadzenie lokalu dzia艂aj膮cego na dow贸z i wynos rz膮dzi si臋 innymi prawami ni偶 klasyczna restauracja. Dlatego warto by膰 elastycznym i wprowadzi膰 zmiany w menu oraz otworzy膰 si臋 na oczekiwania klient贸w.

  1. Zadbaj o bezpiecze艅stwo

Facebook i Instagram to podstawowe narz臋dzia komunikacji z go艣膰mi w dobie pandemii. Doceniaj te kana艂y komunikacji. Wraz ze zmieniaj膮cymi si臋 obostrzeniami, informuj go艣ci o tym, jak dzia艂a Tw贸j lokal. Zadbaj o to, by informacje by艂y jasne i czytelne. Pami臋taj te偶 o tym, 偶e Twoim potencjalnym klientom zale偶y na bezpiecze艅stwie. Napisz o tym, jakie zmiany w restauracji wprowadzili艣cie w zwi膮zku z pandemi膮. Pomy艣l o dowozach bezkontaktowych.

  1. Promuj si臋 efektywnie 鈥 anga偶uj go艣ci w 偶ycie restauracji

Samo udostepnienie dowoz贸w to za ma艂o, by t艂umnie przyci膮gn膮膰 go艣ci. Dobrze, aby byli oni przywi膮zani do Twojej marki. Jak to zrobi膰? Prowad藕 konto na Facebooku z rozmys艂em. Zadbaj o to, by zdj臋cia i filmy pokazywa艂y ludzki aspekt dzia艂ania lokalu 鈥 kucharzy, kelner贸w, osoby odpowiedzialne za dow贸z. Dobrym sposobem na zrobienie szumu wok贸艂 Twojej dzia艂alno艣ci b臋dzie te偶 organizowanie konkurs贸w oraz wprowadzenie program贸w lojalno艣ciowych, kt贸re b臋d膮 nagradza艂y osoby dokonuj膮ce cz臋stych zam贸wie艅.

  1. Wprowad藕 ofert臋 lunchow膮 z pomys艂em

W czasie pandemii wiele os贸b pracuje w domach. Tym samym nie maj膮 czasu na gotowanie. Odpowiedz ich potrzebom i wprowad藕 ofert臋 lunchow膮. Pami臋taj, aby codziennie informowa膰 o menu na Facebooku. Co wi臋cej, mo偶esz p贸j艣膰 jeszcze dalej i przygotowa膰 specjaln膮 ofert臋 dla najm艂odszych. Rodzicom zale偶y na tym, by ich dzieci od偶ywia艂y si臋 zdrowo. Dobrym pomys艂em na utrzymanie sta艂ej wysokiej liczby zam贸wie艅, b臋dzie wprowadzenie lunchowej oferty abonamentowej.

  1. Zatroszcz si臋 o dowozy

Dowozy to podstawa. Bez wzgl臋du na to, w jak du偶ym mie艣cie dzia艂a Twoja restauracja, musisz dostarcza膰 jedzenie klientom. Jesieni膮 i zim膮, gdy na dworze jest paskudnie, niewiele os贸b odwa偶y si臋 na to, by podjecha膰 po zam贸wienie. Wa偶ne, aby dowozy by艂y realizowane mo偶liwe najsprawniej. Mo偶esz zrealizowa膰 je na w艂asn膮 r臋k臋 lub skorzysta膰 z us艂ug firm zewn臋trznych. Sprzeda偶 dowoz贸w popularnym dostawcom, maj膮cym znane portale internetowe, to dobry pomys艂 na promocj臋. Pami臋taj te偶 o tym, by stale informowa膰 w mediach spo艂eczno艣ciowych o opcji dowoz贸w. Do ka偶dego zam贸wienia do艂膮cz te偶 co艣, dzi臋ki czemu podzi臋kujesz za zam贸wienie (odr臋czny napis, torb臋 z motywacyjnym napisem) 鈥 niech go艣cie poczuj膮 si臋 odpowiedzialni za #gastro.

  1. Zmie艅 menu

Menu restauracji dzia艂aj膮cej na dow贸z musi by膰 kr贸tkie i przyst臋pne. Twoi klienci chc膮 szybko z艂o偶y膰 zam贸wienie. Najlepiej, by mie艣ci艂o si臋 na jednym zdj臋ciu. Pami臋taj o tym, 偶e dania na wynos rz膮dz膮 si臋 nieco innymi prawami ni偶 te podawane w restauracji 鈥 nie wszystkie b臋d膮 r贸wnie smaczne zjadane tu偶 po podaniu i p贸艂 godziny p贸藕niej. Je艣li nie masz naprawd臋 du偶ego ruchu, postaw na potrawy, kt贸re mo偶esz 艂atwo przygotowa膰 na 艣wie偶o. Dobrym pomys艂em b臋dzie r贸wnie偶 poszerzenie oferty o produkty delikatesowe, kt贸re mog膮 dom贸wi膰 klienci: kiszonki, przetwory, mro偶onki czy oliwy smakowe.

Samodzielnie opracowana strategia marketingowa to totalne minimum. Je艣li chcesz, by Tw贸j plan by naprawd臋 skuteczny, skonsultuj go z profesjonalistami. W Lemonsolutions od lat promujemy restauracje i kawiarnie tak, by wzmacnia膰 ich pozycj臋 na rynku. Z przyjemno艣ci膮 tak偶e przygotujemy dla Ciebie plan rozwoju marketingowego od podstaw. Wska偶emy, jakie dzia艂ania b臋d膮 skuteczne i sprawimy, 偶e unikniesz przepalania bud偶etu.

To jak
dzia艂amy razem?

Podziel si臋

Kategorie

Tagi

Obserwuj mnie