Lemon Solutions logo
Różnorodne pizze, frytki i inne potrawy na stole.

Opisy i zdjęcia dań w menu

Jak atrakcyjnie zaprezentować dania? Zadbaj o efektowne zdjęcia i dobre opisy potraw. Goście na każdą potrawę poświęcają zaledwie kilka sekund. Zadbaj o to, by dowiedzieli się o nim jak najwięcej i nabrali apetytu! Przeczytaj nasz artykuł i stwórz menu na miarę swojego lokalu!

Nazwa dania – klasycznie czy z fantazją?

Pierwszym elementem opisu dania jest jego nazwa. To miejsce, które daje spore pole do popisu. Klimat, w którym zostaną zredagowane nazwy, należy zawsze dostosować do specyfiki lokalu. Klasyczna, elegancka restauracja inaczej podejdzie do tej kwestii, niż lokal w stylu Dzikiego Zachodu. Bardzo ważne, by nazwy były jasne i czytelne dla odbiorców. Możesz je delikatnie zmienić, pamiętaj jednak, by nie budziły one wątpliwości wśród konsumentów, a przy tym nie kłuły w oczy patosem czy komizmem. Dobrym miejscem na zabawy językowe jest menu dla dzieci, gdzie warto zamieścić potrawy o nazwach, które przypadną do gustu najmłodszym. Uwaga! Zbyt długie nazwy wpłyną na wydłużenie czasu składania zamówień.

Elementy opisu dania

Opisy w menu muszą być krótkie. Zwykle wystarczy kilkanaście słów do tego, by ująć clue danej potrawy. Dobrze, by opisy pozwalały wyobrazić sobie smak i rodzaj dań oraz kładły nacisk na ich walory (lokalne składniki, szczególne połączenia smaków, etc.). W opisach powinny znaleźć się również informacje o alergenach oraz oznaczenia charakterystycznych cech dań pikantnych, wegetariańskich czy wegańskich. Dobrym sposobem na zwrócenie uwagi na te cechy i podniesienie czytelności menu jest zastosowanie symboli, które można umieścić tuż przy nazwach potraw. Dodatkowymi elementami, które mogą znaleźć się w menu, jest gramatura potraw.

Dbaj o poprawność

Przygotowywanie nazw dań tylko z pozoru wydaje się proste. Łatwo tu o pomyłkę. Ważne, aby zachować oryginalną pisownię potraw, zwłaszcza tych zapożyczonych z języków obcych. Najlepiej zweryfikuj je w kilku źródłach lub poproś o pomoc tłumacza. Zatroszcz się też o poprawność pozostałych treści w menu – ich jakość jest jedną z wizytówek Twojej restauracji. Jak uniknąć błędów? Nie wysyłaj menu do druku, ani nie publikuj opisów na ostatni moment. Daj sobie czas na kilkukrotne przeczytanie treści i najlepiej poproś o to kilka dodatkowych osób. Możesz też zlecić korektę profesjonalnemu korektorowi.

Zdjęcia dań w menu

Fotografie potraw coraz częściej pojawiają się w kartach drukowanych. Przy tym są obowiązkową częścią menu publikowanego w Internecie. Jak zrobić zdjęcia? Jeśli nie jesteś amatorem fotografii kulinarnej, zleć ich przygotowanie specjaliście. Jakość zdjęć, ich proporcje, kompozycja dań, elementy towarzyszące, a nawet kąt, pod którym zostanie uwiecznione danie, decydują o jego atrakcyjności. Jeśli mimo to planujesz robić zdjęcia samodzielnie, dobry pomysłem będzie skorzystanie z kursu, na którym dowiesz się co zrobić, by potrawy prezentowały się świeżo i apetycznie.

Potrzebujesz pomocy w przygotowaniu dobrego menu?

Skontaktuj się z nami, a wspólnie stworzymy kartę, która sprawi, że Twoi klienci jeszcze bardziej zgłodnieją.

To jak
działamy razem?

Podziel się

Kategorie

Tagi

Obserwuj mnie