Lemon Solutions logo
Pieczone warzywa na blasze do pieczenia.

Sezonowe menu w restauracji – goście lubią różnorodność

Dobre menu nie musi mieć wielu pozycji. Najlepsze restauracje bazują na kilku sprawdzonych potrawach. Jeśli jednak goście z jednorazowych gości mają przemienić się w stałych bywalców lokalu, to potrzebują odmiany. Świetnie sprawdzi się tu menu sezonowe – zwykle dodawane w postaci mniejszej karty dokładanej do menu. Potrawy i napoje, które się w nim znajdują, nawiązują do produktów sezonowych i uwierzcie – cieszą się naprawdę dużą popularnością.

Jak stworzyć sezonowe menu? Nie strzelaj – rozmawiaj

Przygotowanie menu sezonowego to ciężka praca. Nie wystarczy zwyczajnie wymyślić kilku dań. Przed wszystkim trzeba zastanowić się nad tym, jakie produkty sezonowe są naprawdę godne uwagi i będą atrakcyjne dla gości. Sezonową kartę dań można skomponować również w oparciu o nadchodzące święta lub jeden konkretny składnik np. menu pierogów, menu makaronów czy specjalne menu z daniami z kaszą albo dynią. Ponadto warto zajrzeć do tego, co proponuje konkurencja i zrezygnować z pomysłów które się dublują. Sezonowe menu musi być ustalane przez menadżera restauracji oraz szefa kuchni. Powinny znaleźć się w nim potrawy charakterystyczne dla konkretnej pory roku. Dobrze, jeśli przy tym zaskoczą indywidualnym charakterem. Oto kilka pomysłów na sezonowe menu:

  • Letnie menu z owocami morza
  • Letnie menu rybne
  • Wiosenne menu szparagowe
  • Jesienne menu grzybowe
  • Jesienne menu z dynią
  • Menu orzechowe
  • Zimowe menu rozgrzewające
  • Menu Świąteczne
  • Menu Walentynkowe

Bazuj na sezonowych produktach. Doceń to, co lokalne i ekologiczne

Goście lubią sezonowe menu restauracji. Stanowi ono często wizytówkę restauracji, ponieważ to mniejsza karta trafia jako pierwsza do rąk odwiedzających. Wybierając dania do tej szczególnej karty trzeba kierować się smakiem potraw – to muszą być prawdziwe hity. Ponadto należy mieć na względzie kolorystykę składników oraz możliwości kompozycji, tak aby dania były podane w atrakcyjny sposób. Dobrym sposobem na wypromowanie sezonowego menu będą lokalne produkty. Mogą to być polskie szparagi czy borowiki z podlaskich lasów albo krewetki sprowadzane wprost z wybrzeża Morza Śródziemnego. Dobrze, aby podkreślić wysoką jakość oraz ekologiczny charakter składników.

Co zrobić, by w sezonowe menu nie było nudne?

Menu sezonowe daje dużo możliwości. Należy opracować je na podstawie dotychczasowych doświadczeń w prowadzeniu restauracji. Dobrze zamieścić w nim potrawy w stylu, który lubią goście. Bardzo istotne także, aby było ono spójne ze specyficznym charakterem restauracji, a przy tym wyróżniało się na tle karty podstawowej. W menu sezonowym powinno znaleźć się kilka potraw – 1-2 przystawki, propozycja zupy, kilka dań głównych oraz deser i być może specjalne napoje. Jeśli klient ma do wyboru więcej niż jeden typ posiłku, dania powinny być zróżnicowane pod kątem składników i cen.

Końcowym etapem przygotowania sezonowego menu jest degustacja. Przygotujcie potrawy i wnikliwie przeanalizujcie ich smak i wygląd. To najlepszy sposób na to, by wyeliminować z menu mniej trafione pozycje.

To jak
działamy razem?

Podziel się